VİZE GÖRÜŞMESİNE HAZIRLIK VE TAVSİYELER

VİZE GÖRÜŞMESİNE HAZIRLIK VE TAVSİYELER görseli

Aşağıda, vize görüşme gününüzde kullanacağınız evraklarınızı nasıl dizayn edeceğinize ve nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair bilgileri bulacaksınız. Sizden esas beklenen eğer ofislerimizin bulunduğu illerde okuyorsanız randevu tarihinizden 1-2 gün önce danışmanınızdan randevu alıp, hazırlamış olduğunuz tüm evraklarınızla ofislerimize gelmenizdir. Böylece danışmanınız sizi görüşme için yüz yüze hazırlayabilecektir. Ama pek çok öğrencinin böyle bir imkânı bulunmadığından görüşmeniz ile alakalı dikkat etmeniz gereken hususlar ve evrakların düzenlenmesi ile ilgili konular aşağıda anlatılmıştır. Herhangi bir sorunuz olursa danışmanınızla mutlaka irtibata geçin ve tavsiyeleri için danışmanınızı mutlaka arayın.

Evraklarınızın doğru dizilmesi: Evraklarınız pasaportunuzun arasına aşağıdaki sıra ile dizilmeli ve DOSYALANMAMALIDIR. Hazırladıysanız, destekleyici evraklarınızın başvurunuz ile direkt bir alakası yoktur ve hazırladığınız bu evraklar o gün sadece lazım olursa kullanabilmeniz maksadı ile yanınızda bulunacak, esas evraklara karıştırılmayacak ve içeriye verilmeyecektir.

Aşağıda belirtilen evrakları pasaportunuzun herhangi bir sayfasını açıp arasına aşağıdaki sıra ile dizin. Belirtilen evraklardan başka evrak koymayın. Pasaportun ön kapağına DS-160 formunuzu doldurma sırasında da kullandığınız fotoğrafı bir ataş ile iliştirin. Danışmanınız DS-2019 formunuz ile birlikte size bir de sticker gönderecektir. Bunu pasaportunuzun arka kapağına yapıştırın.

1. DS-160 vize başvuru formu
2. DS-2019 formu, SEVIS belgesi ve Saglik Sigortasi poliçesi
3. İş Kabul formunuzun bir fotokopisi
4. Transkriptiniz

Bu evraklar yukarıdaki sırada olmalıdır. Bu şekli ile vize başvuru dosyanız hazırdır. Ekleme ve çıkartma yapmayın. Plastik yada karton her hangi bir dosya içerisine koymayın ve pasaportunuzun arasından çıkartmayın. Pasaportunuzun arasındaki hali ile bu sizin başvuru dosyanızdır. Varsa hazırladığınız destekleyici evraklarınızı sadece yanınızda bulundurunuz.

Başarılı bir vize görüşmesi için tavsiyeler

1. Vize görüşme gününüzden en az 1-2 gün önce danışmanınızdan randevu alıp ofislerimize uğrayınız veya bunu yapabilecek durumda değilseniz telefonda sizi hazırlamasını isteyiniz.

2. Vize görüşmesine gideceğiniz gün, vize randevu saatinizden en az 15 dakika önce yukarıdaki bahsedilen evraklarınız pasaportunuzun arasına dizilmiş olarak hazır bulunacak şekilde konsoloslukta olunuz. Sıra ile içeri alınacaksınız.

3. Başvuru evraklarınız bir görevli tarafından kontrol edildikten sonra size eşdeğer iki sıra numarası verilecektir. Görüşme pencerelerinde sıra numaranızın yanmasını bekleyin. Numaranız hangi pencerede yandıysa pasaportunuzun arasına dizmiş olduğunuz evraklarınızı görevliye verin. Kontrol edip o evrakları sizden alacaktır. Varsa destekleyici evraklarınız ise sizde kalacaktır. Görevli numaralarınızdan birini alıp diğerini sizde bırakacak ve parmak izinizi alıp tekrar beklemeniz için sizi gönderecektir. Parmak iziniz alındıktan sonar tekrar numaranız yandığında gideceğiniz pencere mülakatınızın yapılacağı pencere olacaktır. Bu pencerede vize memurunun önüne pasaportunuz ile birlikte esas başvuru evraklarınız gelmiş olacaktır. Siz ise varsa destekleyici evraklarınızı elinizde tutacaksınız.

4. Vize memuru ile aranızda kalın bir cam olacaktır. Bundan dolayı duyamadığınız soru olursa tekrar sorulmasını isteyebilirsiniz. Mülakatınız İngilizce yapılacaktır ve beklenen mülakat süresi 1-5 dakika arasındadır. Size sorulacak sorular genel olarak öğrenciliğiniz ile alakalı olacaktır. Okulunuz, sınıfınız, bölümünüz ve ortalamanız gibi. Sorulan sorulara kısa cevaplar vermenizde fayda vardır. Bunun yanında programa neden katıldığınız, nereye gideceğiniz, ne iş yapacağınız, anne ve babanızın işi ile ilgili sorular da sorulabilir. Tüm bu sorulara kısa ve makul yanıtlar vermelisiniz. Mesela programa katılma amacınız NBA maçlarını izlemek olamaz. Görevli gittiğinizde isterseniz NBA maçlarınızı zaten izleyebileceğinizi bilmektedir. Ama siz bunu programın amacı olarak görüyorsanız sizin bilinçsiz bir öğrenci olduğunuza ve programın üstesinden gelemeyeceğinize kanaat getirecektir. Öte yandan İngilizcenizi daha iyi anlamak maksadı ile alakasız sorular sorarak da sizi konuşturmak isteyebilir. Bu sorular sabah kahvaltıda ne yediğinizden en son izlediğiniz filime kadar herhangi bir şey ile alakalı olabilir.
5. Eğer vize görevlisi sorduğu sorularla alakalı bir evrak isterse destekleyici belgelerinizin arasından çıkartıp verebilirsiniz. Vize görüşmesinde en çok dikkat etmeniz gereken şey heyecanlanmamaktır. Heyecan kısıtlı olan görüşme süresinde vize görevlisinin sorularına gerekli cevapları alamamasına neden olacaktır. Bu nedenle yapmanız gereken heyecanlanmadan kısa cevaplarla istenen bilgileri vermenizdir. Heyecan öte yandan sizin bu programın üstesinden gelemeyecek bir öğrenci olduğunuz imajını oluşturabilir ve bu da görüşmede olumsuz etki yapabilir.

6. Programın amacını doğru biliyor olmalısınız: Özellikle yeni düzenlemelerden sonra programın amacı tamamen kültürel değişim ile sınırlanmıştır. Bunun haricindeki herhangi bir amaç beyanı ret almanıza neden olabilir. Programın amaçları arasında İngilizcenizi geliştirmek, para kazanmak, eğitim almak, çalışmak veya iş tecrübesi edinmek yoktur. Bunlar amaç değil programın beraberinde getirdiği ve faydalanılabilecek özelliklerdir. Amaç olarak, Amerikan kültürünü yakından görmek ve tanımak, farklı kültürlerden yeni insanlarla tanışmak ve farklı bir yasam tecrübesi edinmek söylenebilir.

7. İşiniz hakkında her şeyi biliyor olmalısınız: Size Amerika’da yapacağınız iş ile ilgili sorular sorulduğunda tam bilgi sahibi olmalısınız. Yetersiz cevaplar ret almanıza neden olabilir. Şu uyarı konsolosluk tarafından yapılmıştır: Öğrenciler, konsolosların Amerika’da yapacakları işleri ile ilgili sorularına tatmin edici yanıtlar veremezlerse iş kabul formları ve hatta çalışma bilgisini gösteren DS-2019 formları bile yeterli olmayacaktır. Öğrencilerinizin mülakatta nerede ne iş yapacaklarını açıklayabilmesi ve hatta gidecekleri yerle ilgili bilgili olduğunu da gösterebilmesi gerekmektedir. Yapacağı isle ilgili yeterince bilgisi olmayan öğrencilerin gösterecekleri belgeler dikkate alınmayacaktır.

8. İnsan Kaçakçılığıyla Mücadele Broşürü – Anti Trafficking Pamphlet: Aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabileceğiniz bu kitapçığı görüşmenizden önce MUTLAKA okumalısınız. Bu kitapçık genel olarak Amerika’da çalışma ve çalıştırılma ile ilgili haklarınızla ve dikkat edilmesi gereken noktalarla alakalı bilgiler içermektedir. Konsoloslar görüşmenizde bu kitapçığı okuyup okumadığınızı size soracaktır. Okumamış olmanız veya neden bahsettiği hakkında fikrinizin olmaması ret almanıza neden olur.

LÜTFEN BU BROŞÜRÜ AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYARAK AÇIN VE YAZDIRIN. GÖRÜŞMENİZDEN ÖNCE EN AZ BİR KERE OKUDUĞUNUZA VE ANLADIĞINIZA EMİN OLMAKLA BERABER GÖRÜŞMENİZDE YANINIZDA GÖTÜRÜP BEKLEME SIRASINDA OKUYUN VEYA ELİNİZDE TUTUN!

Anti Trafficking Pamphlet / Wilberforce Brochure

9. İngilizcenizin Önemi: Yeni program kuralları gereği konsolosluk öğrencilerden daha iyi bir İngilizce seviyesi bekleyecektir. Bu nedenle pratiğinizi artırmaya çalışınız. Şu not konsolosluk tarafından iletilmiştir: Bu yıl konsoloslar İngilizce bilgisi konusunda gecen yıllarda oldukları kadar anlayışlı davranmayacaklardır. Yeni program kurallarında öğrencilerin İngilizcelerini değerlendirmeleri için söyle bir ifade yer almaktadır: participants must demonstrate sufficient proficiency in English to enable them to not only carry out their job duties but also to interact effectively with law enforcement authorities and medical personnel, read rental agreements, carry on non-work related conversations, etc.
10. Sıkça verilen yanlış cevaplar ve hatalar: Aşağıdaki uyarılar konsolosluk tarafından yapılmıştır:

Babanız/anneniz ne is yapıyor soruları:
- Eğer babanız/anneniz serbest çalışıyorsa, cevabi bu şekilde vermek yeterli değildir. Verdiğiniz cevap ikinci bir soruyu gerektirmeyecek şekilde acık ve edinilmek istenen bilgiyi içerici olmalıdır. Mesela babanız bir yere bağlı çalışmıyorsa ve ucan balon satıyorsa bunu aynı bu şekilde söylemelisiniz.
– Eğer babanız/anneniz ticaret ile uğraşıyorsa yine cevabi bu şekilde vermek yeterli değildir. Yukarıda bahsedildiği gibi net olarak ne yaptığını söylemelisiniz. Mesela Bahçelievler’de bir ayakkabı dükkânı var gibi.
– Eğer babanız/anneniz çiftçi ise ne yetiştirdiğini bilmek zorundasınız. Bu soru size sorulduğunda çiftçi olduğunu söylemekle beraber ne ekip biçtiğini de söylemeyi asla ihmal etmeyin.
– Eğer babanız/anneniz emekli ise sadece emekli olduğunu söylemeniz yeterli değildir. Tam olarak emekli olmadan önce hangi iste çalıştığını söylemeli ve ondan sonra su an emekli olduğunu belirtmelisiniz. Mesela annem emekli bir ilkokul öğretmeni gibi.

Eğitiminizle ilgili sorular:
- Not ortalamanız genelde “What is your GPA?” seklinde sorulur. GPA’in ortalama demek olduğunu bilmek zorundasınız. Konsolosluğun, bu kadar basit bir soru için tekrar tekrar başka kelimeler bularak soru sormak zorunda kaldıklarını ve bu bilgiyi de sizlerle paylaşmamızı istediklerini lütfen hatırdan çıkarmayınız.
– Bölümünüz genelde “What’s your major?” yada “What’s your field of study?” seklinde sorulur ve bu soruyu cevaplamak için karşı taraftan “department” kelimesini beklememeniz gerektiğinde yine kendilerinin bir hatırlatması olarak sizlerle paylaşmak istiyoruz.
– Kaçıncı sınıf olduğunuz genelde “What year are you in?” sorusu ile sorulur. Doğru cevap verdiğinize emin olun.
– Zaten kısa sürecek olan görüşmeniz bittiğinde eğer vizenizi aldıysanız pasaportunuz randevu alırken seçtiğiniz PTT şubesine gönderilecektir. Pasaportunuzu oradan elden almalısınız. Vize görevlisinin vereceği sticker üzerinde bulunan barkot numarası ile kargonuzu takip edebilirsiniz. Görüşmenizden çıkar çıkmaz danışmanınızı arayarak durumuzu bildirin. Varsa tüm sorularınızı danışmanınıza sorabileceğinizi unutmayın!

11. Konsolosluktan yapılan hatırlatmalar: ABD İstanbul Baş Konsolosluğu çok yoğun olan vize görüşme günlerini herkes için daha yönetilebilir hale getirmek için genel süreç hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken hususları sizlerle paylaşmamız için bize iletmiştir. Lütfen aşağıdaki bilgileri dikkatle okuyun ve onların işlerini zorlaştırmayın:

Konsolosluğun içindeki isleyiş hakkında öğrencilerin bilmesi gerekenler:

a. Öğrenci güvenlikten geçtikten sonra, asansörün önündeki görevliler belgeleri sıraya dizer ve pasaportla birlikte paket haline getirip lastikler.
b. Öğrenci asansörde VA katına basarak yukarı çıkar.
c. Asansörden çıktıktan sonra bekleme salonuna gelir.
d. Girişteki masada bulunan görevliler numaratörden iki adet aynı numarayı basar, numaraları DS-160’in sol üst köşesine zımbalar.
e. Öğrenci kendisine göre salonun sol tarafındaki panodan numarasını takip eder.
f. Numara yanınca öğrenci 5, 6 ya da 7 numaralı gişelere çağrılır. (o günkü yoğunluğa göre gişe numaraları değişiklik gösterebilir)
g. Öğrenci numarasının yandığı gişeye gider ve pasaport paketini açmadan görevliye uzatır.
h. Görevli, öğrencinin belgelerini alır, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra yalnızca numaralardan bir tanesini öğrenciye geri verir ve oturup beklemesini ve numarasını takip etmesini söyler. (evraklar ve pasaport görevlide kalır)
i. Öğrenci yine salonun sol tarafındaki panodan numarasını takip eder.
j. Numara, 8 ya da 9 numaralı gişelerden yanar (o günkü yoğunluğa göre gişe numaraları değişiklik gösterebilir)
k. İkinci kez öğrenci gişeye çağrıldığında, numarasının yandığı gişeye gider ve parmak izini verir. Önce sol dört parmak, sonra sağ dört parmak, sonra iki bas parmak olmak üzere.
l. Parmak izini alan görevli öğrencinin pasaport paketini öğrenciye geri verir, numarasını takip etmesini söyler.
m. Son aşama için öğrenci salonun sağ tarafındaki panonun olduğu alana geçer.
n. Numara üçüncü ve son kez yanınca, 10-11-12-13 numaralı gişelerden birinden öğrenci çağrılır (o günkü yoğunluğa göre gişe numaraları değişiklik gösterebilir)
o. Öğrenci numarasının yandığı gişeye gider, pasaport paketini açmadan görevliye uzatır.
p. Mülakat gerçekleştirilir.
q. Mülakat sonrasında karar öğrenciye o anda bildirilir: - Onaylandıysa onay mektubu verilir. - Ret edildiyse ret mektubu verilir. - İdari işlemler (Name Check) gerekirse üzerinde talimatların bulunduğu SARI renkli bir kâğıt verilir. - Eksik belgeler varsa talimatların ve hangi belgelerin istendiğinin belirtildiği YEŞİL renkli bir kâğıt verilir.
r. Vize onaylandıysa pasaport öğrenciye geri verilmez.
s. Öğrenci dışarı cidar. İşlemleri şimdilik bitmiştir.
t. Vize, normal şartlar altında 2-5 iş günü içerisinde basılır ve PTT’ye verilir.
u. Vize tarafımızca basılıp PTT’ye verildiğinde PTT’den bir bilgilendirme mesajı ve/veya epostası gelir.
v. Öğrenci veya vekâlet verdiği bir kişi, randevu alırken seçilmiş olan PTT şubesine giderek pasaportunu alır.
w. Öğrenci pasaportu aldığında vizenin üzerindeki kimlik bilgilerini ve vize türünü (isim, soy isim, doğum tarihi, pasaport numarası, cinsiyet, uyruk, vize türü, DS-2019 üzerindeki program bitiş tarihiyle vizenin son kullanım tarihinin uyuşup uyuşmadığı) gibi bilgileri kontrol eder
x. Bilgilerde yanlışlık olması durumunda öğrenci, nerede yanlışlık olduğuna dair kısa bir notla birlikte pasaportunu PTT’ye vererek konsolosluğa geri gönderir.

 

Tüm öğrenciler yukarıdaki işleyişi bilmeli ve sabırlı olmalıdır. Burada zaten açıklanmış konularda görevlilere soru sorulmamalıdır. Aşağıda önemine binaen bazı noktaların tekrar altı çizilmiştir:

1. Numara, toplam üç kere yanacaktır.
2. İlk gişede pasaport paketi alınır, öğrenci oturur, parmak izi alındıktan sonra pasaport paketi tekrar öğrenciye geri verilir. Parmak izi alinmiş birini görüp de “Onun pasaportu elinde benimki niye alındı? Bana pasaportumu vermediler!” gibi sorularla görevliler meşgul edilmemelidir.
3. Öğrenci pasaport paketini kesinlikle açmamalıdır!
4. İşlem akışı salonun en sağ tarafındaki gişelerden başlayıp, orta bölümdeki parmak izi gişelerinde devam edip, salonun sol tarafındaki mülakat gişelerinde son bulacaktır.
5.Öğrenci numarasını dikkatli takip etmeli, işlemi bittikten sonra ilgili bölümlerin gişelerini takip etmelidir.
6. Öğrenciler mülakatları bitince DERHAL salondan çıkmalı beklenmemelidir. Vizeyi o saniyede basmamız normal şartlar altında mümkün değildir, bazıları bunun bilincinde olmamaktadır. Mülakat bitmiş olmasına rağmen halen salonda bulunan öğrenci bulunmamalıdır.
7. Gerekli olan açıklamalar zaten bizim tarafımızdan yapılmaktadır. Ekstra (pasaport sizde mi kalacak, pasaportumu ne zaman alacağım, nereden alacağım, nasıl öğrenebilirim, şimdi ne yapacağım gibi) sorular işlemlerimizi yavaşlatmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Öğrenciler bu soruları konsolosluktaki görevlilere değil danışmanlarına sormalıdırlar.
8. Öğrenciler pasaportlarını hangi PTT’den alacağını danışmanlarından öğrenmeli konsolosluktaki görevlilere sormamalıdır.