WORK AND TRAVEL SIKÇA SORULAN SORULAR

WORK AND TRAVEL SIKÇA SORULAN SORULAR görseli
İngilizcemin program için yeterli olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Artı ikonu Eksi ikonu

Programa kaydınız alınmadan önce danışmanlarımızca yapılacak bir sözlü mülakat ile İngilizce seviyenizin programa katılım için yeterli olup olmadığı ölçülmeye çalışılacaktır. Ancak yeterli konuşma İngilizcesini gösterebilmeniz ve diğer şartlarınızın da uygun olması halinde kayıt yaptırabilirsiniz. Tarafımızca yapılacak bu mülakatın (özel durumlar haricinde) tekrarı olmayacağından mülakatınız sırasında heyecanınızı kontrol edebilmeniz önemlidir.

Ortalamamın 4 lük sistemde 2 veya üstü olması yeterli midir?
Artı ikonu Eksi ikonu

Normal şartlar altında 2.00 ve üzerindeki bir değerde olan ortalama programa katılımınız için yeterlidir fakat bununla birlikte notlarınızın dönemsel gidişatı da önemlidir. Ortalamanızda görülecek dramatik düşüşler programa yeterli ortalamanız var görünse bile başvurunuzun alınamamasına sebep olabilir. Son döneminizin notları bu anlamda çok belirleyicidir.

Ortalamam 2 ye çok yakın, programa katılma şansım olabilir mi?
Artı ikonu Eksi ikonu

Bu durumdaki öğrencilerin %95’i programa kabul edilemez. Notlarınızın dönemsel olarak belirgin bir şekilde yükselmeye başlamış olması, notlarınızın düşük olmasının ciddi ve makul sebeplerinin olması, genel kabul görmüş zor bölümlerde okuyor olmanız vb gibi farklı kriterler danışmanınız tarafından değerlendirilir ve size özel karar verilebilir.

Ortalamam 100 lük sistem üzerinden, bu durumda yeter not kaçtır?
Artı ikonu Eksi ikonu

Ortalamanız 100’lük sistem üzerinden olabilir ve bu durumda da akademik ortalamanızın geçme notunun üzerinde olması beklenir. Örneğin, okulunuzun geçme notu 60 ise genel ortalamanız da 60 ya da üzerinde olmalıdır. Her durumda ortalamanızın yeterliliği konusunda danışmanınız size gerekli bilgiyi verecektir.

Ortalamamı nasıl belgelemeliyim?
Artı ikonu Eksi ikonu

Başvurunuz sırasında, bitirdiğiniz son dönemin de dâhil edildiği transkriptizi bize iletmeniz istenecektir. Vize görüşmeniz sırasında da konsosloluk sizden son transkriptinizi okul tarafından kapatılmış ve ağzı mühürlenmiş bir zarf içerisinde isteyecektir.

Açık Öğretim Fakülteleri öğrencileri bu programa katılabilir mi?
Artı ikonu Eksi ikonu

Malesef katılamamaktadırlar.

İki yıllık bölümlerde okuyan öğrenciler programa katılabilir mi?
Artı ikonu Eksi ikonu

İki yıllık yüksekokullarda okuyanlar, okudukları bölümler 4 yıllığa geçiş imkanı sağlıyorsa katılabilmektedirler.

Master ve Doktora öğrencileri programa katılabilir mi?
Artı ikonu Eksi ikonu

Master ve doktora öğrencileri lisans öğrencileri ile aynı şekilde değerlendirilir ve programa katılabilirler. Yalnız bu öğrenciler yaşları itibari ile programa uygun olmayabilirler. Programa katılım için üst yaş sınırı 30 olmasına rağmen genelde 26 yaş üzerinde öğrenciye göre karar verilmektedir.

Son sınıf öğrencileri programa katılabilir mi?
Artı ikonu Eksi ikonu

Son sınıf öğrencileri programa katılabilirler. Programları bittiğinde dönüp devam edecekleri bir okulları olmayacağından vize görüşmeleri sırasında vize memurunun kendilerine güvenmesi için bu öğrencilerin iyi notlara, iyi İngilizceye ve varsa destekleyici başka şeylere sahip olması büyük bir avantajdır. Son sınıf öğrenciler danışmanlarının vereceği tavsiyelere dikkatle uymalıdır.

Yabancı uyruklu öğrenciler bu programa katılabilir mi?
Artı ikonu Eksi ikonu

Türkiye de okuyan yabancı uyruklu öğrenciler diğer katılım şartlarını sağlıyor olmaları koşulu ile programa kabul edilip edilmeme yönünde bireysel olarak değerlendirileceklerdir. Kabul edilen öğrencilerin de tüm işlemleri burada yapılacak olmakla beraber vize görüşmesi için kendi ülkelerindeki ABD konsolosluk/büyükelçiliklerine başvurabilecekleri gibi başvurularını burada da yapabilirler. Yabancı uyruklu bir öğrenci iseniz durumunuzu lütfen danışmanlarımıza sorunuz.

Kayıt olmak için neler yapmalıyım? Ve kayıt olabilmek için ofisinizin bulunduğu bir şehirde olmam gerekli mi?
Artı ikonu Eksi ikonu

Türkiye’nin neresinde olursanız olun kayıt olmanız için ilk yapmanız gereken, work and travel sayfamızdaki online work and travel kısmına girip bir enrollment Form doldurmaktır. İlgili butonuna tıklayıp açılan formu tamamladığınızda bilgileriniz sistemimize düşecektir. Bunu yaptığınızda sistem tarafından otomatik olarak takibe alınarak yönlendirmeleriniz başlayacaktır. Türkiye’nin her yerinde bulunan öğrenciler gibi işlemlerinizi yürütmek için bulunduğunuz ilde bir ofis olmasına ihtiyaç duymadan online olarak işlemlerinizi takip edebileceksiniz. Tüm başvuru işlemleriniz, sistem ve size atanacak danışman vasıtasıyla düzenli olarak size bildirilecek ve gerekli tüm konularla ilgili danışmanınızdan yardım ve yönlendirme alacaksınız.

Program ücreti haricinde bir masrafım olacak mı?
Artı ikonu Eksi ikonu

Evet. Vize görüşmeniz için ABD konsolosluğunun hesabına yatırmanız gereken vize görüşme ücreti, SEVIS (Student Exchange Information System) ücreti (bu ücretler ABD hükümeti tarafından belirlenir ve gerek görüldüğünde değiştirilen fiyatlar konsolosluklar tarafından bildirilir), gidiş dönüş uçak bileti ücreti ve Amerika/ya giderken beraberinizde götürmenizi gereken cep harçlığı program ücretine dâhil değildir. Eğer pasaportunuz yoksa pasaport çıkartma masrafları ve yurtdışı çıkış harcı da program ücreti dışında ek olarak yapacağınız harcamalardandır. Katılımcıların karar aşamasında bu maliyetleri de hesaba katarak değerlendirme yapması gerekmektedir. Bu masraflar programın kendisine ait olmayıp doğası gereği beraberinde getirdiği masraflardır. Bu masraflardan cep harçlığı Amerika’da geçireceğiniz ilk birkaç haftada çalışmaya başlamış olsanız dahi sosyal güvenlik numaranız belli olmadan önce maaş çeklerinizi alamayacağınız ve/veya bozduramayacağınız için bu süre zarfında meydana gelen yaşam masraflarını karşılayabilmek amacıyla yanınıza almanız gereken bir paradır. Uçak bileti ücretleri ise tamamen havayolu firmalarınca belirlenir ve ne program ücreti ne de UT ile bir ilgisi yoktur. Ama istek durumunda UT tüm katılımcılarına ekonomik uçak bileti temin edebilmeleri konusunda yardımcı olacaktır. Bunun yanında katılımcılar biletlerini istedikleri kanaldan alabilirler.

Programa katılmamıza rağmen iş bulunamaması söz konusu mudur?
Artı ikonu Eksi ikonu

Hayır. Programa katılan her öğrenciye mutlaka en az bir iş sunulur. Öğrencinin işi olmadan programa katılması mümkün değildir. Kayıt zamanı, İngilizce seviyesi, yaş, tecrübe, tercihler, işe başlayabilme tarihi ve bazen de şans gibi faktörler öğrenciye sunulacak olan işlerin hem bulunma zamanını hem de niteliğini etkileyebilir. Katılımcı standart bir work and travel işine yerleşmeyi kabul ederek programa başvurmalıdır. Bu durumda, program kurallarında yapılan umulmadık değişiklikler gibi geçen senelerde görülen olağan üstü durumlar harici katılımcının bir işe yerleştirilememesi pek olası değildir.

Amerika’da çalışacağım iş nasıl bulunur?
Artı ikonu Eksi ikonu

Çalışma bu programın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Daha önce bu programa katılıp Amerika’da bulunduğu sürede tanıştığı işverenlerden iş kabulünü bir sonraki yaz için direkt kendisi alan veya işini Amerika’da bulunan bir tanıdığına bulduran öğrencilerin oluşturduğu küçük bir dilim hesaba katılmazsa, iş yerleştirmeleri Amerika’daki sponsor aracılığı ile yapılır. Öğrencilerimizi işe yerleştirmek için Road Show ve Recruit adı altında düzenlediğimiz yüz yüze CIEE iş fuarlarının yanı sıra yine CIEE sponsorluğunda web kamerası üzerinden gerçekleştirilen Virtual Hiring ve web tabanlı CIEE CONNECT sistemleri de öğrencilere sunulan işe yerleşme hizmetlerindendir. Daha geniş bilgi için lütfen iş fuarları sayfamızı ziyaret edin.

Amerika’da bulduğum veya bulunan işten nasıl emin olurum?
Artı ikonu Eksi ikonu

İş kabul belgenizde ve online sponsor panelinizde çalışacağınız iş ve iş yeri hakkında iletişim bilgileri yer alacaktır. Öğrenciler işverenleri ile direkt temas kurabilirler. CIEE, DS-2019 formunuzu yayımlamadan önce, işyerinizin güvenilirliğini ve iş kabul belgenizin doğruluğunu araştırmaktadır. Sizin adınıza düzenlenecek olan DS-2019 formunuz denetim yapıldıktan sonra yayımlanacaktır ve üzerinde yerleştiğiniz işverenin bilgileri olacaktır. Bu konuyla alakalı detayları sözleşme sayfalarında bulabilir ve danışmanınızdan da bilgi alabilirsiniz.

İş yerleştirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Artı ikonu Eksi ikonu

Cevap için İş yerleştirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Amerika’da işimi kaybetmem durumunda ne yapmalıyım?
Artı ikonu Eksi ikonu

İşverenler, CIEE tarafından denetlenmektedir. Denetimden geçmeyen işyerlerine öğrenciler yerleştirilemez. Bu denetim sayesinde çıkabilecek sorunlar en aza indirilmiş olur. Eğer tamamen işverenden kaynaklanan bir sorun yaşarsanız gerekli işlemlerin yapılabilmesi için size sağlanan iletişim bilgilerini kullanarak acilen CIEE’ye ve bize ulaşmanız gerekmektedir. Teknik detayları sözleşme sayfalarında bulabilirsiniz. İşverenin çalışandan memnun kalmaması ihtimali de söz konusudur. Bazen çalışanlar gerekli becerilere sahip olmadıklarından dolayı işlerine son verilebilir, bazen de takımla uyumlu çalışmadıkları için veya disiplinsiz davranışlar sergilediklerinden dolayı yine işlerine son verilebilir ya da pozisyonları değiştirilebilir. İşyerinizde yaşayacağınız her tür problemi bize ve CIEE ye bildirmeniz gerekmektedir.

İşime gider gitmez başlayabilir miyim?
Artı ikonu Eksi ikonu

Genel uygulama, iş anlaşmasında yazan tarihte ya da bir kaç gün sonrasında işe başlatmak yönündedir. Her işverenin özel işe başlama günleri de olabilir. Bazı işlerde işin yapısı gereği öğrenciye bir eğitim/oryantasyon verilebilir ve öğrenci bu süre sonrasında işine başlar. İşverenler iş sözleşmesinde yazan tarihe uyulmaması durumunda yani geç gitme durumlarında genelde çok katıdırlar. Öğrenci kayıt sırasında belirttiği tarihe sadık kalmalıdır. Nadiren de bazı işverenler işe başlatmak için önce öğrencinin Sosyal Güvenlik Numarasının belli olmasını bekleyebilirler.

İşimden sözleşme sürem dolmadan ayrılabilir ya da iş değiştirebilir miyim?
Artı ikonu Eksi ikonu

İş yerinizden ayrılmak istiyorsanız ayrılmadan 15 gün önce işvereninize ayrılmak istediğinizi haber vermelisiniz ve durumunuzdan derhal CIEE’yi haberdar etmelisiniz. İşinizden ayrılmanız hiçbir durumda tavsiye edilmemekle beraber 15 gün önceden haber verme kuralına uyarak ayrılırsanız programınız iptal edilmez ve yeni bir iş bulup onaylatabilmeniz durumunda programınıza devam edebilirsiniz. Bu süreç oldukça kritik bir süreçtir ve her anından CIEE haberdar edilmelidir. Kurallara uymama veya verilen sürelerde gerekli işlemleri yapıp kendinize yeni bir iş bulamama veya bulabilseniz dahi bunu CIEE’ye zamanında veya hiç onaylatamama programınızın sonlanmasına neden olur. UNUTMAYIN Kİ Amerika’da iş bulmanız çok zordur ve bulunan işlerin çoğu Department of State’in kriterlerinden geçememektedir.

Programım süresince vergi ödeyecek miyim?
Artı ikonu Eksi ikonu

Evet. Öğrencilerin aldığı ücretler brüttür. Amerikan vergi sistemine göre tüm gelir sahiplerinin kazançlarından vergi kesilir. Eyaletlere göre farklı vergiler de söz konusu olabilir. Bu konularla alakalı geniş bilgileri Amerika’ya gidişlerden önce yayımlanacak olan katılımcı rehberinde de bulabileceksiniz.

Bu program sırasında dil kursuna da gidebilir miyim?
Artı ikonu Eksi ikonu

Bu programın dil eğitimi ile bir ilgisi yoktur. Ama öğrenciler işlerini ihmal etmemek kaydı ile varsa çevrelerindeki bir dil kursuna boş vakitlerinde hiç bir özel işlem yapmadan devam edebilirler. Çalışacağınız işler sezonel ve yazlık bölgelerde olacağından etrafınızda bir dik kursu bulmanız ise pek mümkün olmayacaktır ama bazen bazı hayır kurumlarının bu gibi imkanları bulunabilir.

Konaklama ihtiyacı ne şekilde çözülebilir?
Artı ikonu Eksi ikonu

Öncelikle şunu belirtmeliyiz: Eğer konaklama sizin için büyük önem teşkil ediyorsa ve gitmeden önce ayarlanmış olmasını önemsiyorsanız KESİNLİKLE erken kayıt yaptırmalı ve iş fuarlarına katılma fırsatını kaçırmamalısınız. İş fuarlarına katılan işverenlerin büyük kısmı konaklama sağlamaktadır. Konaklamalar için işverenler bir birinden farklı şartlar sunar ve her birinin depozito ve kira ücretleri farklıdır. Tüm bu detaylar iş profillerinde yer alır. İşverenin konaklama sağlamadığı durumlarda katılımcı işverenin kendisine sağladığı yönlendirici bilgilerle kendi konaklamasını ayarlamak zorundadır. Katılımcı konaklamasız bir işse gidiyorsa ve gidişine 2 hafta kalaya kadar bir konaklama hala ayarlamadıysa iş değiştirmek zorunda kalır.

Oryantasyon hakkında bilgi verir misiniz?
Artı ikonu Eksi ikonu

Bu programa katılan öğrenciler Amerika’ya gitmeden önce oryantasyon almak zorundadır. Oryantasyonlar tamamen ONLINE’dır. Zamanı geldiğinde kendilerine verilecek bir site üzerinden yine kendi kullanıcı bilgileri ile giriş yapacakları ONLINE ORYANTASYON katılımcılara, oyna-öğren tabanlı bir oryantasyon sunarak gerekli bilgileri öğrenmelerini amaçlamaktadır. Katılımcılara ayrıca tarafımızca bir de Türkçe hazırlanmış katılımcı rehberi sunulacaktır. Bunlarla alakalı ilgili sayfalarımızı ziyaret edip detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Amerika’ya giderken dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?
Artı ikonu Eksi ikonu

Amerika’ya giderken dikkat etmeniz gereken tüm konularla Amerika’da özellikle ilk zamanlarda dikkat etmeniz gereken hususlar size oryantasyonunuzda anlatılacağı gibi bir de elektronik katılımcı rehberi ile bilgileriniz desteklenecektir. Sizinle paylaşılacak olan katılımcı rehberi detaylı bir bilgi kaynağıdır ve Amerika’da bulunduğunuz süre boyunca elinizin altında bulundurmanız gereken kapsamlı bir rehberdir.

Program süresince sağlık sigortam olacak mı?
Artı ikonu Eksi ikonu

Program süresince sağlık ve bagaj sigortanız olacaktır ve ücreti program ücretine dâhildir. Sigortanızın kapsamı, sigortanızı nasıl kullanacağınıza dair bilgi ve dokümanlar oryantasyon sırasında verileceği gibi her zaman ciee.org/insurance sayfasından da edinilebilir.

Türkiye’deki ehliyetim ile Amerika da araba kullanabilir miyim?
Artı ikonu Eksi ikonu

Bu kural Amerika’da eyaletten eyalete değişiklik göstermektedir. Birçok eyalette ülkenizden götüreceğiniz ehliyetler kabul edilmektedir. Ancak, araba kullanmayı düşünüyorsanız zorluklarla karşılaşmamak için Amerika’daki ilk işlerinizden birinin bulunduğunuz eyaletteki ilgili birime (DMV - Department of Motor Vehicles) başvurmak olmasını tavsiye ederiz. Bu konuda daha fazla bilgi katılımcı rehberinde yer alacaktır.

SEVIS nedir?
Artı ikonu Eksi ikonu

SEVIS, Uluslararası Yabancı Öğrenci ve Değişim Programı katılımcılarının, Amerika da kaldıkları süre boyunca bilgilerinin toplandığı, düzenlendiği ve yönetildiği bilgisayar bazlı bir sistemdir. Sistemi, Amerika İç Güvenlik Departmanı (DHS) yönetmektedir. Programa kayıtlı olduğunuzda bu sistemde sizin için bir alan açılacaktır. Programın zorunlu parçalarından birisi Amerika’ya vardığınızda bilgilerinizi bu sisteme kaydedip gerekli durumlarda güncellemeleri yapmanızdır. Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi oryantasyonlarda ve katılımcı rehberinde verilecektir.

Sosyal Güvenlik Numarası nedir ve nasıl alınır?
Artı ikonu Eksi ikonu

Amerika’da yasal olarak çalışabilmeniz için çalışma izninizin yanında sosyal güvenlik numaranızın da olması gerekir. Amerikan hükümeti bu numarayı kimliğinizi tanımlama ve vergi ödemelerinizin takibi için kullanacaktır. Oryantasyonlarda bu numaraya nasıl başvuru yapacağınız anlatılacak ve bu bilgiler yine katılımcı rehberinde de yer alacaktır.

Vizemi uzatabilir miyim?
Artı ikonu Eksi ikonu

Work and Travel program katılımcıları daha önceden belirttikleri ve DS-2019 formlarına geçen tarih aralığı içinde çalışma iznine sahiptirler. Bu tarihlerin okulunuzun yaz tatili başlama ve bitiş tarihleri ile uyumlu olması gerekir. Bildirilen çalışma tarihleriniz üzerine program sürenizi aşmayacak şekilde en fazla 30 gün olmak kaydıyla gezi süreniz eklenir böylelikle Amerika’da bulunabileceğiniz tarih belirlenmiş olur. Tüm katılımcılar daha önceden belirlenmiş bu tarihler içinde Amerika’da bulunabilir ve bu süre dolduğunda dönmek zorundadırlar. Programa katılırken program bitiminde ülkenize döneceğinizi belirten bir sözleşme imzalarsınız. acenteniz, program sponsorunuz ve Amerikan Konsolosluğu sizden bu sözleşmeye sadık kalmanızı bekler ve zaten vize alabilmenizin ön koşulu da budur. Aksi taktirde orada yapacağınız veya yapmaya çalışacağınız her tür vize değiştirme/uzatma işlemleri bir kere Türkiye’ye döndükten sonra bir daha Amerikan vizesi alamamanıza ve aile fertlerinizin de aynı durma düşmesine sebep olur.

Amerika’da çalışma sürem bittikten sonra ne kadar kalabilirim?
Artı ikonu Eksi ikonu

Her öğrencinin programda 4 ana tarihi vardır: Program Başlangıç, İş Başlangıç, İş Bitiş, Program Bitiş. Öğrenci başvurusunu tamamlama aşamasında İş Başlangıç, İş Bitiş tarihlerini okul tarihlerine göre belirler ve böylece çalışma süresi ortaya çıkar. Katılımcının belirlediği iş başlangıç tarihinden 5 gün öncesi otomatik olarak program başlangıç tarihi olarak; iş bitiş tarihinden 30 gün sonrası da program bitiş süresi olarak ayarlanır. Ama öğrenci okulu açıldığında dönmüş olması gerektiğini bilmelidir. Gezi süresi zarfında çalışmaya devam edemezsiniz ve gezi sürenizin bitiminde ülkenize dönüş yapmanız gerekir. Süre uzatmaları ve vize ihlalleri ileride sizin ve aile bireylerinizin vize başvurularında ciddi problemlere sebebiyet verecektir.

Acente ve sponsor seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Artı ikonu Eksi ikonu

Cevap için Acente ve sponsor seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Program Sponsoru seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Artı ikonu Eksi ikonu

Sponsorun kaç yıllık bir deneyime sahip olduğu iyi araştırılmalıdır. Amerika’da faaliyet gösteren müşteri destek hattının olup olmadığı öğrenilmeli ve verilen destek hizmetinin detayları sorulmalıdır. Yapılan sağlık sigortasının kapsamı, yeterli ağa sahip olunup olunmadığı ve sigortanın hangi süreleri (Sadece çalışma süresini mi? Tüm program süresini mi?) kapsadığı sorgulanmalıdır.

Uçak bileti alınırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Artı ikonu Eksi ikonu

Tam olarak çalışacağınız bölge ve iş belli olmadan ve vize almadan uçak bileti almamalısınız. İş yerinize en kolay ulaşımı sağlayacak ve ulaşım imkanlarının en yoğun olduğu havalimanına bilet almalısınız. Bunun en uygun yolu ise bilet almadan önce işvereninızle ile iletişime geçerek en uygun havalimanı hakkında bilgi almanızdır. Seyahat planı önceden belirlenip, gidiş ve dönüş tarihleri önceden tespit edilerek bilet alınmalıdır. Bilet alınırken resmi tatiller gibi tarihler önceden araştırılmalı ve bu tür yoğun dönemlere gelen günler için bilet araştırması son dakikaya bırakılmamalıdır. Bilet kuralları iyi okunmalı ve biletin değişikliğe uygun olup olmadığı ve her hangi bir tarih ve/veya parkur değişikliğinde ödenmesi gereken ceza miktarlarının önceden bilinmesi gerekmektedir. Biletin ve seyahat edilecek havayolu şirketinin kac adet valiz alma ve valizlerin ağırlıkları gibi detay bilgilere dikkat edilmelidir. Uçuş planında bir değişiklik yapılacalsa bu tür değişiklikler önceden tespit edilmeli ve son dakikaya bırakılmamalıdır. Mümkünse internette bilet alınmamalıdır, bunun en önemli sebebi tarih ve parkur değişikliği gerektiğinde ya bir muhattap bulunamaması ya da çok yüksek miktarlarda cezaların çıkmasıdır. Alınan bilet detayları acenta ve işveren ile paylaşılmalıdır. Acentanız ucuş bilgilerinizi işverenlerinize iletilmek üzere sponsorlarla paylaşmak zorundadır. Bilet üzerinde yazan bütün bilgiler okunmalı ve bir yanlışlık varsa düzeltilmesi sağlanmalıdır.