IRP ve PPS NEDİR, RANDEVULARI NASIL ALINIR?

UNITED TOWERS YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
IRP ve PPS NEDİR, RANDEVULARI NASIL ALINIR? görseli
Kullanıcı ikonu Kübra ERKAN
Tarih ikonu 13 Nisan 2020
IRP ve PPS NEDİR, RANDEVULARI NASIL ALINIR? Görseli

IRP ve PPS Nedir, Randevuları Nasıl Alınır?

Merhabalar, öncelikle daha önce İrlanda öğrenci vizesi tiplerinden ayrıca bahsetmiştik. Okumayan öğrencilerimiz öncelikle linkteki “İrlanda Eğitim Vizeleri“blog yazımızı okumasını tavsiye ederim.

Bildiğiniz üzere İrlanda’da uzun dönem (3ay üzeri) öğrenim görecek öğrencilerin oturumlarını uzatması gerekmektedir. İrlanda’ya girdiğiniz tarih itibariyle 3 ay içerisinde oturum uzatma işleminizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Oturum uzatma işlemi GARDA denilen polis merkezlerinden yapılır ve 300 EURO ücreti vardır. Bu ücret yalnızca kredi kartı ya da banka kartı ile ödenebilir, nakit para kullanamıyorsunuz.

IRP Randevusu Nasıl Alınır?

IRP eski adıyla GNIB olarak bilinen oturum kartı alabilmek için aşağıda bulunan web sitesi üzerinden formdaki soruları cevaplayarak ücretsiz şekilde randevu alabilirsiniz.   https://burghquayregistrationoffice.inis.gov.ie/Website/AMSREG/AMSRegWeb.nsf/AppSelect?OpenForm

Sistem üzerinden yoğunluğun çok olmasından dolayı genellikle en yakın randevular 1-2 ay sonrası için verilir. United Towers olarak kayıt sürecinizde bu planlamayı yaparak randevu süreciniz ile ilgileniyor, gerekli yönlendirmelerde bulunuyoruz. Okulun ilk günü hemen hemen her okul bu süreç hakkında öğrenciye tekrar bilgi veriyor zaten. Hatta bazı okullar randevusunu alamamış öğrenciler için yardımcı dahi olmaktadırlar.

IRP Randevusuna giderken yanınızda bulundurmanız gereken evraklar;

-Okuldan alacağınız öğrenci belgesi,

-Üzerinde İrlanda adresinizin yer aldığı sağlık sigorta poliçesi,

-Pasaportunuz ve

-300 Euro işlem ücretiniz.

GARDA’ ya gittiğinizde randevunuza göre görevliler öncelikle belgelerinizi kontrol ediyorlar. Eksiğiniz yok ise bankoya gidip yanınızda getirdiğiniz kredi kartı ya da banka kartı ile bankoda post cihazı üzerinden işlem ücretinizi yatırıyor ve dekontunuzu alıyorsunuz. Sonrasında ise parmak izinizi almak için size seslenip 10 parmağınızın izi alınıyor ve süreç bu şekilde tamamlanmış oluyor.

IRP kartınız yaklaşık 1-2 hafta içerisinde bulunmuş olduğunuz adrese gelecektir. Postayı doğrudan sizin almanız gerekmiyor. Konakladığınız yer yurt ise yurt görevlisi, aile yanında kalıyorsanız aile bireyleri de sizin yerinize alabilirler.

PPS Numarası Nedir?

IRP kartınız geldikten sonra çalışmak istiyorsanız çalışma hakkınız vardır. Fakat Acil Durum Vergisi ödemek istemiyorsanız PPS numarası başvurusunda bulunmalısınız. PPS (Personel Public Service) kişisel kamu servis numaranızdır. PPS numarası olmadan çalıştığınızda İrlanda Hükümeti Acil Durum Vergisi olarak maaşınızın %40’ını kesmektedir. PPS numarası ile çalıştığınızda bu vergilendirmeden feragat edersiniz. IRP kartınız geldikten sonra çalışmaya başlayıp, çalışırken de PPS numaranızı alabilirsiniz. Yani çalışabilmek için PPS Numarası zorunluluğu yoktur, bu yanlış biliniyor genellikle.

PPS numarası almak için iki seçenek vardır;

- Çalışacağınız işletmeden işveren yazısı almalısınız ya da

-İrlanda’da sürücü belgesi çıkartmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.  (Gerçekten ehliyet almak istemiyorsanız bu seçeneği önermeyiz.)

Genellikle öğrenciler işe başladıklarında işverenlerinden orada çalıştıklarına dair yazı alabiliyorlar ve bu şekilde kurallara uygun bir şekilde bu yazı ile PPS`e başvurabiliyorlar. Ancak henüz iş bulamamış öğrenciler çalışmak için PPS`in zorunlu oldukların düşündükleri için bir işverenleri olmadan ehliyet başvurusu ile PPS almak istiyorlar ki önermediğimiz bir yöntemdir.

PPS Randevusu Nasıl Alınır?

Öncelikle www.mywelfare.ie adresinden online olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu sayfa ile www.mygovid.ie adresine yönlendirileceksiniz. Bu web sitesini bizim e-devlet sistemimiz gibi düşünebilirsiniz. Burada hesap açıp PPS Appointment’ı seçip bulunduğunuz konuma en uygun PPS merkezi, randevu tarihi ve saati seçip onaylıyorsunuz. Yaklaşık 20 adet PPS merkezi vardır. Konumuza yakın değilse bile müsaitliğe göre uzak merkezler de seçilebilir. Randevu bilgileriniz vermiş olduğunuz e-mail adresinize gelecektir.

PPS Numarası Randevusuna giderken yanınızda bulundurmanız gereken evraklar;

-Okuldan alacağınız öğrenci belgesi,

-Üzerinde İrlanda adresinizin yer aldığı sağlık sigorta poliçesi,

-İşveren Yazısı ya da Sürücü Teori Testi Formu (hangi yöntemi seçeceğinize göre değişiklik gösterir.)

-Banka Hesap Bilgisi (İrlanda’da bir bankadan hesap açtırmanız gerekmektedir.)

-Pasaportunuz ve

-IRP Kartınız

* Banka hesap dökümünün alınma amacı içerisinde para gösterilmesi değil İrlanda’daki adres kanıtınız içindir.

PPS Numaranız yaklaşık 1 hafta içerisinde adresinizde olacaktır.

 

Vermiş olduğumuz bilgiler Dublin için geçerlidir. İrlanda’nın Dublin dışındaki bir şehrine gidecekseniz IRP randevusu almanıza gerek yoktur. Doğrudan GARDA’ ya belgeleriniz ile gidip işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat unutulmamalıdır ki bu küçük şehirlerin sistemleri yetersiz olduğundan sizin vize dokümanlarınıza ulaşamazlar. Bu sebeple özellikle yeterli paranın gözüktüğü banka hesap dökümünüzü mutlaka yanınıza götürmelisiniz. Bu hesap dökümü kendi üzerinize olmalıdır. Anne veya babanız üzerine ise o hesaba erişiminiz olduğunu kanıtlayan bir şey sunmalısınız. Ortak hesap veya ek hesap gibi.

Umarım verdiğimiz bilgiler açıklayıcıdır ve sizin için yararlı olmuştur. Aklınıza takılan her soru için United Towers Danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz. Her danışmanımız size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.