CELTA, DELTA VE TESOL NEDİR?

UNITED TOWERS YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
CELTA, DELTA VE TESOL NEDİR? görseli
Kullanıcı ikonu Kübra ERKAN
Tarih ikonu 14 Şubat 2020
CELTA, DELTA VE TESOL NEDİR? Görseli

CELTA (Certificate in Teaching English to Adults Speakers of Other Languages)

CELTA (The Certificate in English Language Teaching to Adults), öncesinde hiç öğretmenlik deneyimi olmamış yada çok az deneyimleyebilmiş adayların; Dünya’nın bir çok yerinde İngilizce eğitimi verebilmesi için alması gereken geçerlilik sertifikasıdır. Sertifika “University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES)” tarafından verilir.

CELTA kursu, kelime öğretimi, gramer, fonoloji, konuşma, dinleme, okuma ve yazmanın yanı sıra öğrencilerin hatalarının nasıl düzeltileceği ve sınıfın nasıl yönetileceğinin temel ilkelerini kapsar.

* Etkili şekilde bir şey öğretmenin ilkelerini, öğretmen ve öğrenenin rollerini doğru şekilde anlamayı,

* Yeni bilgi ve becerilerinizi gerçek yaşamda nasıl uygulamaya koyacağınızı içerir.

Kursu başarıyla tamamladıktan hemen sonra, dünyanın çeşitli ülkelerinde öğretmen olarak iş aramaya hemen başlayabilirsiniz. Buna İngiltere ve ABD de dahildir.

Kursa kabul edilmeniz için gereken en önemli şart dil şartıdır. CELTA almak isteyen bir aday native-like seviyesinde İngilizce bilmesi gerekmektedir.

CELTA kursu genellikle 4-5 hafta sürmektedir ve kursun başarıyla tamamlanıp tamamlanmadığına karar vermek için final sınavı uygulanmamaktadır. Yazılı ödevler ve stajyerlik öğretmenlik deneyiminiz Cambridge Üniversitesi denetçi tarafından izlenir ve değerlendirmeniz yapılır.

 

DELTA (Diploma in Teaching English to Adults Speakers of Other Languages)

CELTA ile kıyaslandığında çok daha zorlu bir süreçtir. DELTA’da Native-like dil yeterliliğinin yanı sıra en az 1 yıllık öğretmenlik tecrübesi de aranır. DELTA yaklaşık 2-3 ay sürmektedir.

DELTA ile adaylar;

* Öğretme ve öğrenmenin arka planını anlama,

* Profesyonel uygulamalardaki farkındalığı ve uzmanlıklarını arttırma,

* Ders programı tasarımı, testi ve değerlendirmesini kolayca yapabilme,

* Kariyerlerini geliştirme ve kıdemli öğretim ünvanını alma gibi kazanımlar elde ederler.

Kurs katılımcıları Cambridge Üniversitesi ESOL departmanı tarafından görevlendirilmiş gözlemciler tarafından değerlendirilir.Adaylar kurs içi çalışma, örnek olaylar ve yazılı sınav sonuçlarına göre değerlendirilirler ve başarılı olanlar diplomayı almaya kazanırlar.

TESOL (Teaching English to Speakers of Other Languages )

İngilizce Öğretiminde Trinity Koleji Sertifikası (TESOL),  yurtdışında İngilizce öğretmeni olmanızı sağlayan uluslararası tanınmış bir öğretmen eğitimi niteliğidir. TESOL ülkemizde Milii Eğitim Bakanlığı tarafından tanındığı için bu setrifikaya sahip öğretmenler dil okulları, özel okul ve kolejlerde eğitim verebilirler.

TESOL sertifikası alabilmeniz için CELTA ve DELTA’da olduğu gibi native-like seviyesinde İngilizce bilmeniz gerekir. Ayrıca en az iki yıllık bir ön lisans diplomasına sahip olmalısınız.

Bu sertifikayı İngiltere yada Amerika’da TESOL eğitimi veren kurumlardan alabilirsiniz. Kurs süreleri eğitim alacağınız kuruma gore değişmekle beraber bir kaç ay süreceği gibi bir yada iki yıl olarak yüksek lisans şeklinde de alınabilir.

TESOL ile aşağıdaki becerileri edinirsiniz;

* İngilizcenin temel fonolojik, leksik ve sözdizimsel özelliklerini anlama

* Bireylerin ve öğrenci gruplarının ihtiyaçlarını anlamak ve motivasyonlarını sağlamak

* Ders planları tasarlamak ve sunmak

* Yayınlanmış öğretim materyallerini değerlendirme, kullanma ve uyarlama

* Öğretim materyallerinizi oluşturma

* Öğretim tekniklerinin öğrencilerinizin ihtiyaçlarına göre nasıl uyarlanabileceğini öğrenme

 

Kurs değerlendirmesi için yazılı bir sınav yoktur.  Kursun teorik ve Pratik kısımları, modüllerden oluşmaktadır ve her bir modülle ilgili geri bildirim yorumları ve notlandırma yapılır.